Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România: Putem vedea o tendinţă clară a creşterii creditării în al doilea semestru după încetinirea din S1/2023. Revigorarea creditării poate să apară odată cu scăderea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor, precum şi după redresarea activităţii economice

Autor: Claudia Medrega 27.01.2023

Anul 2023 ar trebui să ne aducă reversul a ceea ce am experimentat în 2022, în timp ce ritmul general de creştere al creditelor va fi probabil puţin mai slab decât cel observat anul trecut, urmând să vedem o încetinire a creditării în primul semestru (S1), pentru ca în S2 creditarea să se revigoreze, în condiţiile în care şi dobânzile ROBOR şi IRCC ar trebui să se stabilizeze în a doua parte a anului, pe măsură ce inflaţia anuală va scădea, spune Gyula Fatér, CEO al OTP Bank România.

„Prima jumătate a anului va aduce o nouă încetinire a ratei de creştere a creditării, care ar putea reveni în al doilea sau al treilea trimestru, şi să devină deja o tendinţă clară a creşterii activităţii de creditare în al doilea semestru. Acest lucru ar putea fi declanşat de scăderea inflaţiei şi a ratelor dobânzilor, precum şi de o redresare a activităţii economice“, a declarat şeful OTP Bank pentru ZF.

„În zona creditării personale, ROBOR şi IRCC ar trebui să se stabilizeze în a doua parte a anului odată ce ratele dobânzilor vor avea un nivel constant, pe fondul unei inflaţii anuale în scădere“.

Gyula FatÈr estimează o evoluţie stabilă a creditelor de consum în 2023 şi o revenire treptată începând cu S2/2023 pentru creditele ipotecare. Pentru zona de creditare corporativă, ar trebui să vedem o creştere de o cifră în acest an, anticipează el, deoarece o bună parte din companiile locale vor continua cu planurile lor de dezvoltare şi vor atrage finanţări europene.