ANALIZĂ ZF. Cine a pariat în ultimul deceniu pe piaţa locală a serviciilor medicale private, care a ajuns la peste 2 miliarde de euro anual?

Autor: Georgiana Mihalache 01.02.2023

Fonduri de investiţii sau grupuri internaţionale din Statele Unite, Italia, Polonia, Elveţia, sau Turcia au mizat pe dezvoltare în industria sănătăţii private din România Piaţa a ajuns la peste 2 miliarde de euro anual şi a avut o creştere puternică mai ales din 2015 încoace.

În ultimul deceniu, 11 jucători internaţionali, fonduri de investiţii, grupuri antreprenoriale sau grupuri medicale internaţionale au cum­părat sau au construit afaceri în domeniul medical pri­vat în România.

Nu pentru toate in­ves­tiţiile sau tranzac­ţiile există informaţii publice privind suma plă­tită, însă ele s-au ridicat la zeci şi chiar sute de milioane de euro. Ziarul Financiar a adu­nat 11 astfel de tranzacţii în ultimul deceniu.

În 2010, fondul american de investiţii Advent International a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la reţeaua Regina Maria pentru circa 30 mil. euro, potrivit datelor ZF, marcând cea mai mare tranzacţie de la vremea respectivă din serviciile me­di­c­ale private. Advent a intrat în acţionariatul ope-ra­torului privat cu 80%, iar restul au rămas la fon­datorul companiei, medicul Wargha Enayati.