China vrea o bucată din tortul startup-urilor din tech: Un fond susţinut de saudiţi şi de Alibaba vrea să investească 1 mld. dolari pentru a susţine start-up-uri tehnologice din Asia şi Orientul Mijlociu

Autor: Andrei Şerbănescu 09.02.2023

Un fond de capital de risc susţinut de Fondul de investiţii publice din Arabia Saudită (PIF) şi de grupul chinez Alibaba este pe cale să strângă 1 miliard de dolari pentru a susţine start-up-uri tehnologice din Asia şi Orientul Mijlociu, potrivit Bloomberg.

„Arabia Saudită are o piaţă foarte mare, iar China are companii de internet şi de tehnologie care se pregătesc să se extindă la nivel global. O parte a afacerii are piaţa, iar cealaltă parte are tehnologia", a declarat Jerry Li, partener fondator al eWTP Arabia Capital, într-un interviu acordat la Riad.

Fondat în 2019, fondul a strâns 400 de milioane de dolari pentru tranzacţii în acel an. Acesta a investit deja în 16 companii şi intenţionează să listeze trei dintre ele la bursa saudită şi două în SUA anul viitor, a spus Li.

Atât PIF, aşa cum este cunoscut fondul de investiţii saudit, cât şi Alibaba vor rămâne contribuitori majori în cea de-a doua rundă de finanţare, alături de alţi investitori internaţionali.

PIF a investit bani în firme de tehnologie şi în startup-uri, încercând să construiască o industrie de capital de risc şi să încurajeze tinerii antreprenori să îşi înfiinţeze propriile afaceri pentru a diversifica economia şi a crea locuri de muncă. Acesta a creat un fond de 1 miliard de dolari pentru firmele de capital de risc şi investeşte, de asemenea, direct prin intermediul filialei sale, Sanabil.