ZF Live. Mihai Popa, legal director, E.ON România şi Justin Anghel, avocat la Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Schema de plafonare a preţurilor şi compensare a facturilor la energie a fost impusă pe cheltuiala furnizorilor, care sunt dependenţi de rambursările ce urmează să vină din partea statului

Autor: Alexandra Matei 16.02.2023

♦ În prezent, nu se cunoaşte cu exactitate suma pe care statul trebuie să o ramburseze furnizorilor la nivel naţional şi încă se fac calcule în acest sens ♦ În această perioadă, operatorii şi-au întreţinut clienţii fie împrumutându-se de la bănci, fie primind susţinere din partea grupurilor mamă.

Schema de plafonare a preţurilor şi compensare a facturilor, venită odată cu explozia preţurilor la energie de anul trecut, pe fondul conflictului militar din Ucraina, spune Justin Anghel, avocat la Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, a fost impusă pe cheltuiala fur­ni­zorilor de energie, care acum sunt dependenţi de ram­bursările pe care statul urmează să le dea.

El subliniază faptul că astfel de măsuri erau necesare în contextul acestei crize, însă problema este modalitatea în care statul le-a aplicat.

„Am avut o întreagă inflaţie legislativă pe zona de măsuri, statul chiar contrazicându-se uneori. Toate aceste măsuri, statul le-a realizat prin intermediul furnizorilor, care au acoperit măsurile de plafornare şi compensare şi care trebuie acum să-şi recupereze banii. Statul a plafonat preţul, iar diferenţa dintre preţul de achiziţie şi cel de vânzare o acoperă, dar banii ajung ulterior. Schema a fost impusă pe cheltuiala furnizorilor. Nu contestă nimeni necesitatea introducerii unor astfel de măsuri. Problema este modalitatea în care statul le-a aplicat. Ele sunt implementate prin inter­mediul furnizorilor, iar mulţi dintre ei nu şi-au primit banii“, a spus avocatul Justin Anghel la emisiunea online de business ZF Live.