Inflaţia îngenunchează Argentina: Pentru prima oară din anii '90 ţara se confrună cu o creştere a preţurilor de 102,5%

Autor: Petru Mazilu 15.03.2023

Rata inflaţiei din Argentina a depăşit 100% pentru prima dată de la criza de la începutul anilor '90 atunci când ţara s-a confruntat cu hiperinflaţie.

Inflaţia a ajuns la 102,5% în luna februarie, a anunţat agenţia de statistică din Argentina, ceea ce înseamnă că preţul multor bunuri de consum a crescut de peste două ori din 2022, potrivit BBC.

Argentina se confruntă de ani de zile cu dificultăţi economice, iar cea mai mare parte a populaţiei trăieşte în sărăcie.

Guvernul a încercat să stopeze scumpirile prin plafonarea preţurilor la alimente şi alte produse importante. Totuşi, alimentele şi băuturile au înregistrat cea mai mare creştere în ultimele luni, preţurile urcând cu 9,8% în februarie faţă de ianuarie.

Preţul produselor de carne a crescut cu aproape 20% în decurs de o lună din cauza condiţiile meteorologice nefavorabile, ceea ce a produs şi alte scumpiri.

În februarie, banca centrală a Argentinei a anunţat că va fi emisă o nouă bancnotă de 2.000 de pesos ca răspuns la creşterea preţurilor de consum. În decembrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat Argentinei încă un împrumut în valoare de 6 miliarde de dolari. Totalul ajutorului oferit de FMI ar putea ajunge la 44 de miliarde de dolari.