Primitivismul supravegherii. ASF cere date zilnice brokerilor de asigurare pe mail. După câte alte falimente va începe digitalizarea şi la ASF?

Autor: Mircea Nica 30.03.2023

Presată de opinia publică, ASF cere acum brokerilor de asigurare să transmită zilnic numărul de contracte RCA şi primele intermediate pe fiecare asigurător, dar o face prin e-mail într-o epocă în care totul se rezumă la rapiditate, iar tehnologia bate la uşă de ani buni.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început să ceară brokerilor de asigurare şi asigurătorilor raportări suplimentare zilnice, după ce de-a lungul ultimilor 7 ani piaţa RCA a avut patru companii care s-au prăbuşit sub supravegherea instituţiei. Cu toate acestea, în era tehnologiei, informaţiile sunt solicitate pe mail.

Deşi ASF încearcă să supravegheze piaţa cum ar fi trebuit de fapt să o facă încă de la înfiinţare, metoda prin care obţine informaţiile din piaţă se rezumă la acelaşi canal de zeci de ani, folosit la începuturi, e-mailul. Acest lucru înseamnă că în interiorul ASF un angajat face copy-paste pe fiecare fişier Excel trimis de cei pe peste 200 de brokeri în fiecare zi.