Exportul cerealelor din Ucraina aproape i-a dublat cifra de afaceri în 2022 unuia dintre cei mai importanţi traderi de cereale din vestul României, Transilvania Invest, deţinut de familia Gorban: 423,5 mil. lei

Autor: Florentina Niţu 13.04.2023

Traderul de cereale Transyl­vania Invest, deţinut de familia Gorban, a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 423,5 milioane de lei, în creştere cu 75% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice. Acest avans a fost susţinut de deschiderea a două coridoare de transport pe calea ferată, la graniţa cu Ucraina, în Halmeu (jud. Satu Mare – n.red.) şi în Dorneşti (jud. Sucea­va – n.red.), pentru a exporta cerealele din ţara vecină, aflată în război.

La mijlocul anului trecut, Sergiu Gorban, CEO-ul companiei afirma că prin cele două puncte de transport au o ca­pacitate de a opera aproxi­mativ 70.000 de tone de cereale pe lună şi îşi propuneau să ajungă la 100.000 de tone, prin crearea unui cori­dor rutier la Halmeu. De ase­menea, compania avea un depozit pen­tru cereale în Ucraina, foarte aproape de graniţa cu România.

Până anul trecut, Transylvania Invest rula anual circa 200.000 de tone de cerea­le, având şi un terminal inter­modal de 80.000 mp în locali­tatea Vladimirescu din judeţul Arad, care pune în mişcare a unui trenuri combo, formate din vagoane conven­ţionale şi containere, ce merg spre vestul Euro­pei sau spre portul Constan­ţa. Cere­ale în containere ajung în ţări precum Germania, Olanda şi Belgia.