China, noua Rusie a Europei pentru energia verde: cât la sută din panouri, eoliene sau tehnologia pentru producerea hidrogenului sunt made in China? „Există oportunităţi şi pentru România“

Autor: Roxana Petrescu 18.04.2023

Costurile reduse cu forţa de muncă, poziţia dominantă pe zona de procesare a metalelor rare utilizate în multe tehnologii verzi, dar şi susţinerea clară a statului fac din China liderul incontestabil pe zona de producţie de echipamente pentru proiectele de energie regenerabilă Astfel, cel puţin în acest moment, tranziţia accelerată pe care Europa vrea să o facă în domeniul energetic înseamnă în linii mari înlocuirea dependenţei de gaz rusesc cu dependenţa de echipamente made in China.

Circa 70% dintr-o tur­bină eoliană offshore, 85% dintr-un panou solar, 71% dintre ma­şinile electrice sau 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidro­genului sunt produse în China, acesta fiind cel mai mare furnizor global de tehnologie pentru proiectele de ener­gie verde, cu o poziţie imposibil de atacat. Pe de altă parte, deşi Europa abia acum îşi dezvoltă lanţuri industriale în domeniul energiei solare, vrea să înlocuiască depen­denţa faţă de gazul rusesc ali­men­tându-şi tranziţia energetică în pro­porţie covârşitoare cu echi­pamente made in China.

„Ceea ce îi oferă Chinei acest avantaj competitiv în domeniul tehno­logiilor destinate energiei curate sunt costurile scăzute de pro­ducţie, poziţia dominantă în proce­sarea de metale rare destinate ener­giilor curate, cum ar fi cobaltul sau litiul, sprijin politic susţinut pentru investiţii“, se arată într-un material realizat de Visual Capitalist. Aceste atuuri au transformat China în prin­cipalul furnizor de tehnologie verde şi în factorul major care poate duce reţul energiei în jos la nivel global.