Preşedintele Braziliei cere iniţierea urgentă a negocierilor între Rusia şi Ucraina

Autor: Mihai Draghici 22.04.2023

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a reafirmat, sâmbătă, apelul pentru iniţierea negocierilor între Rusia şi Ucraina în scopul găsirii unei soluţii de oprire a conflictului militar.

"Administraţia mea a criticat lezarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, dar noi pledăm pentru o soluţie negociată de oprire a conflictului. Avem nevoie urgent de constituirea unui grup de naţiuni care să poarte negocieri atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia", a afirmat Luiz Inacio Lula da Silva, conform site-ului Tagesschau.de, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Lisabona cu preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa.

"Portugalia are o altă poziţie: noi pornim de la premisa că eventualul drum spre pace recunoaşte în primul rând dreptul Ucrainei de a reacţiona la invazie", a declarat, la rândul său, Marcelo Rebelo de Sousa.

Lula da Silva a respins criticile că ar fi de partea Rusiei sau Chinei, subliniind, conform agenţiei Reuters, că nu încearcă să fie pe placul nimănui. "Eu doar încerc să găsesc o alternativă pentru oprirea conflictului, prin construirea păcii", a subliniat preşedintele Lula da Silva.

Administraţia Braziliei a pledat constant pentru încheierea prin negocieri a conflictului izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina. Preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva a criticat recent, în cursul vizitei în China, abordarea Statelor Unite şi a Uniunii Europene. "Statele Unite trebuie să înceteze stimularea războiului şi să înceapă să discute despre pace. Şi Uniunea Europeană trebuie să înceapă să discute despre pace", a afirmat Luiz Inácio Lula da Silva.

În replică, Washingtonul l-a acuzat pe preşedintele Braziliei că ar imita propaganda rusă şi chineză.