Opinie Schonherr: Noutăţi importante în domeniul achiziţiilor publice

Ziarul Financiar 24.04.2023

Legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, sectoriale şi al concesiunilor a suferit o serie de modificări importante, menite să clarifice anumite prevederi interpretabile şi/sau care au generat dispute în practică. Noutăţile legislative au fost introduse prin recent adoptata Hotărâre de Guvern nr. 336/19.04.2023, care modifică normele metodologice de aplicare ale legislaţiei primare aplicabile celor trei domenii.

În continuare ne propunem abordarea principalelor modificări aduse Normelor metodologice de aplicare ale Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice („Normele Metodologice”):

Totodată, o altă noutate considerabilă este reprezentată şi de clarificarea adusă cu privire la inaplicabilitatea procedurii de negociere fără publicare prealabilă ca urmare a intervenirii rezilierii, rezoluţiunii, denunţării unilaterală sau a încetării anticipate a contractelor de achiziţie publică aferente proiectelor de infrastructură de transport transeuropean prevăzute la art. 235 alin. (1) din Legea nr. 98/2016. Astfel, Guvernul stabileşte indirect că aceste cauze nu sunt în măsură a întruni condiţiile pentru aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

Mai mult, autorităţile contractante au acum dreptul (şi nu obligaţia) de a emite documente constatatoare pe perioada derulării contractului, la fiecare 90 de zile de la momentul semnării contractului, în cadrul cărora vor fi consemnate cel puţin stadiul contractului şi, dacă este cazul, eventualele întârzieri/ deficienţe în implementarea contractului, precum şi eventualele daune cauzate din culpa contractantului.

Tot cu titlu de noutate, autorităţile contractante au acum obligaţia de a le transmite un exemplar al procesului-verbal de deschidere a ofertelor tuturor operatorilor economici participanţi la procedura de atribuire, indiferent dacă aceştia au fost sau nu prezenţi la şedinţa de deschidere a ofertelor.

O importanţă practică aparte o are şi eliminarea termenului minim de o zi lucrătoare pentru oferirea răspunsului la solicitările de clarificări înaintate de comisia de evaluare.

O altă modificare binevenită este stabilirea obligativităţii autorităţilor contractante de a publica în SEAP data finalizării, respectiv a încetării contractului, chiar dacă în această privinţă nu este stabilit un termen expres de publicare.

În concluzie, apreciem că noile modificări legislative aduse Normelor Metodologice vor genera o serie de schimbări semnificative în dinamica organizării şi desfăşurării procedurilor de atribuire.

Autor: Mihai Băicoianu, attorney at law, avocat specializat în achiziţii publice în cadrul Schoenherr şi Asociaţii SCA