Premierul Slovaciei, Eduard Heger, demisionează

Autor: Andreea Tobias 07.05.2023

Premierul Slovaciei, Eduard Heger, i-a cerut preşedintelui să îl elibereze din funcţie, după ce demisiile miniştrilor i-au slăbit cabinetul, care are o funcţie interimară înainte de alegerile din septembrie, relatează Reuters.

Heger urmează să se întâlnească mai târziu, în cursul zilei de duminică, cu preşedinta Zuzana Caputova, care are puterea de a numi un nou prim-ministru interimar.

"Am decis să îi cer preşedintelui să îmi retragă autoritatea şi să îi las preşedintelui spaţiu pentru a încerca cu un guvern tehnocrat să conducă Slovacia în mod stabil şi paşnic spre alegeri parlamentare democratice", a declarat el într-o conferinţă de presă.

Heger a decis să demisioneze după ce miniştrii agriculturii şi de externe Samuel Vîlcan şi Rastislav Kacer au părăsit guvernul.

Coaliţia de guvernare şi-a pierdut majoritatea în septembrie anul trecut, când partidul libertarian SaS a demisionat, iar ulterior a acuzat guvernul că nu face suficient pentru a ajuta populaţia să facă faţă costurilor energiei, care anul trecut au atins niveluri record în Europa.

Disputele dintre partide au paralizat aproape complet politica în această ţară membră a NATO şi a Uniunii Europene, care a fost un susţinător puternic al vecinului său, Ucraina, de la invazia Rusiei.