EY România: Amploarea mobilităţii angajaţilor în companii va creşte. Riscurile pe care le văd companiile sunt mai ales legate de securitatea cibernetică

Autor: Răzvan Botea 11.05.2023

♦ 9 din 10 angajatori sunt deschişi la mobilitatea angajaţilor, dar doar 5 din 10 companii au în prezent o politică clară în acest sens.

Aproape 9 din 10 angajatori permit lucrul de la distanţă, unde se poate, dar doar 5 din 10 companii au în prezent o politică coerentă pentru mobilitate, se arată într-un studiu recent al companiei de consultanţă şi audit EY România.

„Amploarea mobilităţii angajaţilor în organizaţii va creşte. Este necesară implementarea de politici de lucru şi trebuie să se pregătească pentru a primi angajaţi greu de găsit şi cu abilităţi critice din orice zonă geografică“, a spus Claudia Sofianu, partener şi liderul departamentului Impozit pe venit şi contribuţii sociale la EY România.

Munca de la distanţă a prins avânt puternic mai ales în pandemie. În România procentuld e angajaţi care lucrau remote era cel mai mic din Uniunea Europeană până la lockdownul care a forţat toţi angajaţii, a căror prezenţă fizică la locul de muncă nu era critică, să lucreze de acasă.

Aşa a apărut şi conceptul de nomazi digitali, adică angajaţi care lucrează remote, pentru companii din alte ţări. Pentru angajaţi nu e mare bătaie de cap, ba chiar este un beneficiu, însă pentru companii şi pentru autorităţi au venit mai multe provocări: cum reglementezi munca remote în acord cu legile fiscale şi cu normele de protecţie a muncii?