Preţurile la alimente au crescut în general în aprilie 2023 faţă de martie, dar preţurile zahărului, uleiului, mălaiului sau făinii au scăzut. Preţurile cartofilor sau brânzei însă au continuat să crească puternic. Alimentele au devenit principalul driver al inflaţiei
Autor:
Răzvan Botea
15.05.2023
♦ Pentru prima dată în ultimii doi ani, preţurile zahărului şi uleiului au scăzut în aprilie.
Pentru prima dată de când inflaţia a început să crească, preţurile la alimente de bază precum făina, uleiul sau zahărul au scăzut în aprilie 2023, prin comparaţie cu martie din acelaşi an, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, preţul uleiului, care a ajuns în multe cazuri peste 10 lei litrul, a scăzut în aprilie cu 2,5% faţă de martie. Scăderea este destul de mare, în condiţiile în care inflaţia totală din aprilie 2023 versus martie a fost de 0,75%, iar în topul scumpirilor, de exemplu, se află brânza, al cărei preţ s-a majorat cu 2,1%, sau cartofii, care s-au scumpit cu 2,2% lună/lună.