Contextul regional şi deficitele interne mari pun presiune pe piaţa valutară şi cursul trece de 4,97 lei/euro, marcând un nou maxim istoric. Analiştii văd un curs de peste 5 lei/euro în acest an

Autor: Claudia Medrega 19.05.2023

♦ Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: „Deprecierea leului este în linie cu monedele din regiune, dar de o amploare mai redusă. Ne aşteptăm ca presiunile de depreciere din cauza factorilor fundamentali, respectiv deficitul de cont curent, să persiste“ ♦ Ascensiunea cursului leu/euro măreşte factura populaţiei şi companiilor cu împrumuturi în valută. Totodată, deprecierea leului scumpeşte importurile.

Cursul valutar a depăşit ieri pra­gul de 4,97 lei/euro, atingând un nou maxim istoric, după ce miercuri trecuse de 4,96 lei/euro, deprecierea leului în faţa monedei europene înscriindu-se pe un trend regional. În perspectivă, analiştii anticipează continuarea presiunilor de depreciere având în vedere  şi deficitele mari, de cont curent şi bugetar, din România.

Cotaţia de referinţă anunţată ieri de BNR a fost de 4,9731 lei/euro, cu 0,24% în creştere faţă de nivelul de miercuri.

„Deprecierea leului este în linie cu monedele din regiune, dar de o amploare mai redusă. Ne aşteptăm ca presiunile de depreciere din cauza factorilor funda­mentali, respectiv deficitul de cont curent, să persiste“, spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

Majoritatea prognozelor analiştilor indică un curs valutar de peste 5 lei/euro în acest an. Însă, rămâne de văzut cât de repede va fi depăşit acest prag.

„Ne menţinem estimarea pentru EUR/RON de 5,05 pentru finalul anului curent. Avem această estimare neschim­bată din noiembrie 2022“, mai spune economistul BCR.