Pentru preţul împrumuturilor în euro altă cale nu există: tot mai sus

Autor: Catalina Apostoiu 18.06.2023

Economiştii întrevăd şanse mai mari ca Banca Centrală Europeană să opereze încă două majorări de do­bânzi, prelungind un ciclu de măsuri de înăsprire a politicii monetare deja istoric până în septembrie, scrie Bloomberg.

Goldman Sachs, UniCredit şi BNP Paribas se numără printre băn­cile care şi-au modificat perspectivele după ce strategii BCE au operat o majorare de un sfert de punct săptă­mâna trecută, iar preşedinta băncii Christine Lagarde a declarat că sunt necesare noi majorări pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%.

Majoritatea băncilor însă, inclu­zând Morgan Stanley şi Nordea, se aşeaptă în continuare la doar încă o majorare în iulie, evidenţiind impac­tul transmiterii majorărilor anterioa­re la nivelul economiei, creşterea eco­nomică fragilă şi posibila ezitare a unor oficiali de a împinge dobânzile prea sus.

Potrivit economiştilor Deutsche Bank, nivelul de 3,75% al dobânzilor pare acum un rezultat practic sigur în iulie. Majorarea dobânzilor la 4% în septembrie va depinde de date, iar Deutsche Bank crede în continuare că dacă inflaţia de bază se menţine ridi­cată, iar Fed-ul continuă să majo­reze dobânzile, BCE ar putea duce dobân­zile peste 4% în trimestrul patru. Economiştii BNP Paribas se aş­teaptă ca BCE să majoreze dobânzile şi în iulie şi în septembrie, majorări urmate mai apoi de o pauză prelun­gită, prima reducere de dobânzi urmând să vină nu mai devreme de mijlocul anului 2024.

ING consideră că BCE nu-şi va schimba politica de înăsprire a politi­cii monetare până când inflaţia de bază nu va da semne clare că a ajuns la un punct de turnură. „Credem că ar fi necesar un cutremur economic pentru ca BCE să nu majoreze do­bân­zile şi în septembrie“.

Banca Centrală Europeană are nevoie să-şi continue majorările de do­bânzi, au subliniat la rândul lor stra­tegii băncii, reafirmând poziţia băncii după ce noi proiecţii au indicat că in­flaţia este chiar mai persistentă decât o indicau temerile, notează Reuters.

Preşedintele Bundesbank Joa­chim Nagel a declarat că majorarea din iulie, practic promisă de preşe­dinta băncii Christine Lagarde ar putea fi foarte uşor urmată de alte mişcări si­mi­lare. Acesta a adăugat că odată a­tins vârful, banca va menţine dobân­zile la acel nivel până când va fi sigură de o revenire sigură a inflaţiei la ţinta de 2%. Şeful băncii centrale a Litua­niei Gediminas Simkus a adoptat o pozi­ţie mai nuanţată, argumentând că noi majorări sunt necesare, dar că BCE se apropie de vârf şi că este prea de­vreme să se ştie care va fi nivelul dobânzilor în septembrie.

Simkus a respins de asemenea aş­tep­tările pieţei privind posibile re­du­ceri de dobânzi la începutul anului viitor.

Banca Centrală Europeană ar trebui să continue majorările de dobânzi pentru reducerea inflaţiei, a declarat la rândul său Fondul Monetar Internaţional. În plus, guvernele din zona euro ar trebui să reducă deficitele bugetare pentru a ajuta BCE.