Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank şi ARB: Trebuie să ne orientăm către productivitate şi să creăm cât mai multă valoare adăugată în România. Încercăm să dirijăm resursele financiare cu prioritate către astfel de proiecte

Autor: Alex Ciutacu 26.06.2023

Sistemul bancar din România trebuie să se orienteze către productivitate şi către sprijinirea proiectelor de investiţii şi dezvoltare care pot genera mai multă valoare adăugată în economia românească, a explicat Bogdan Neacşu, preşedinte CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Ce spun este să insistăm pe productivitate şi pe a crea valoare adăugată aici în România. Apropo de deficitul de balanţă comercială, este foarte clar că trebuie să ne orientăm pe productivitate şi să creăm mai multă valoare adăugată. Din păcate, în România nu se procesează atât de mult pe cât ar trebui. Şi, ca bancher, vă spun că şi noi încercăm să dirijăm aceste resurse financiare cu prioritate către astfel de proiecte”.

Bancherul spune că principalele segmente care se pot finanţa în economie, cu precădere în cazul antreprenorilor, îi dau motive să privească pozitiv spre viitor.

„Vorbim de agricultură, de energie, de construcţii, când spun construcţii mă refer la marea infrastructură, şi vorbim de PNRR. Chiar dacă au fost ceva întârzieri în maniera cum s-au lansat aceste proiecte, încep să se îmbunătăţească semnele că apar astfel de proiecte finanţate cu fonduri europene sau fonduri nerambursabile prin PNRR”.

Dacă în cazul companiilor există un potenţial de creditare, mai ales pe câteva segmente performante, în cazul persoanelor fizice nu pare să fie încurajată din nou creditarea.

„Cred că este foarte firesc şi raţional pentru noi ca bancheri să nu dăm atât de multă prioritate pentru finanţarea persoanelor fizice pe un trend de creştere a dobânzilor până când nu vedem că au şi capacitatea să genereze veniturile necesare să acopere aceste datorii”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului: