România rămâne la coada topului european privind educaţia financiară. Un raport UE arată discrepanţa semnificativă dintre ţările europene. Exemple de întrebări adresate la peste 1.000 de români pentru a elabora raportul UE şi care au dat de furcă românilor

Autor: Mircea Nica 20.07.2023

Din cele 5 întrebări folosite pentru a stabili nivelul educaţiei financiare din ţările membre UE, în cazul României, doar 13% au răspuns corect la 4 sau 5 întrebări, 57% au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări, iar 30% au răspuns corect la o întrebare sau la niciuna La polul opus, Olanda conduce topul cu 43% din respondenţi care au răspuns corect la 4 sau 5 întrebări, 39% care au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări şi 18% care au răspuns corect la o întrebare sau la niciuna.

România rămâne în continuare la coada clasamentului ţărilor din Uniunea Europeană (UE) privind educaţia financiară, cu doar 13% dintre respondenţi care au răspuns corect la 4 sau 5 din întrebările folosite în primul raport ela­borat de Uniunea Europeană, Eurobaro­meter, pentru monitorizarea nivelului de educaţie financiară a ţărilor membre. Un procent de 57% dintre români au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări, în timp ce 30% fie nu au răspuns la nici o întrebare, fie au răspuns corect la o singură întrebare.

La polul opus, Olanda conduce topul, cu 43% din respondenţi care au răspuns corect la 4 sau 5 întrebări, 39% care au răspuns corect la 2 sau 3 întrebări şi 18% cu răspuns corect la o întrebare sau care nu au răspuns corect la nici una. Pe total, rezultatele Eurobarometrului arată că 18% dintre cetăţenii UE prezintă un nivel ridicat de educaţie financiară, 64% un nivel mediu, iar restul de 18% un nivel scăzut.