Impactul economic al scumpirii agresive a creditului de către BCE prinde contur şi devine un factor cheie în eforturile băncii de a trasa direcţia viitoare a dobânzilor

Autor: Catalina Apostoiu 30.07.2023

Noi date economice apărute la finalul săptămânii trecute arată că economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, a ieşit din recesiune în trimestrul doi, dar a consemnat doar o stagnare. Pe de altă parte, eco­no­miile Franţei şi Spaniei au înregistrat o creştere susţinută în aceeaşi peri­oadă. În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta a încetinit la cea mai scăzută rată anuală din 16 luni în Franţa, dar a accelerat în Spania.

Evaluarea impactului scumpirii creditului capătă o importanţă majo­ră în eforturile BCE de a cântări cât va mai trebui să-şi înăsprească politi­ca monetară pentru a îmblânzi infla­ţia. Strategii BCE vor urmări de ase­menea evoluţia preţurilor la nivelul zonei euro după ce au lăsat calea deschisă unei pauze în campania de un an de majorare a dobânzilor în septembrie după creşterea cu un sfert de punct procentual a acestora săptămâna trecută.

Economia germană a stagnat în trimestrul doi faţă de primul tri­mes­tru, evoluţia fiind sub aşteptări, ana­liştii anticipând o creştere cu 0,3% a acesteia. Evoluţia reflectă o stabiliza­re a consumului gospodăriilor, indică datele Destatis. Semnele de întreba­re privitoare la soliditatea cele mai mari economii persistă, însă. Germa­nia „pare să fie blocată în zona de cre­puscul dintre stagnare şi rece­siu­ne“, arată Carsten Brzeski, analist la ING.

„Pentru trimestrul trei semnele indică o nouă scădere“, a comentat Jens-Oliver Niklasch, economist la Landesbank Baden-Wuerttemberg, pentru Deustche Welle.

În plus, Germania a consemnat o inflaţie anuală de 6,4% pentru iunie, marcând prima dată când rata a crescut din februarie.

Economiile franceză şi spaniolă au crescut într-un ritm susţinut în trimestrul doi pe baza exporturilor mai mari şi turismului, anunţând o posibilă revenire a zonei euro, scrie Reuters.

Creşterea franceză a fost gene­rată de exporturi, în timp ce în Spania cererea externă, ce include turismul extern, a constituit driverul principal al avansului.

Datele referitoare la economiile franceză şi spaniolă, a doua şi a patra ca mărime din zona euro, sunt semne bune după ce creşterea zonei euro s-a situat la 0% în T1.

Totuşi, economiştii arată că de­cli­nul continuu al cererii interne fran­ceze ar putea indica o slăbiciune a economiei regiunii, potrivit Financial Times.

Cererea internă din Franţa a fost negativă pentru al treilea trimestru consecutiv.

Pe de altă parte, inflaţia din Franţa a încetinit la cea mai scăzută rată anuală din 16 luni, declinul costurilor legate de energie reducând avansul preţurilor de consum din a doua mare economie a zonei euro la 5% în iunie de la 5,3% în mai.

Totuşi, inflaţia din Spania a accelerat în perioada respectivă, consemnând o creştere peste aşteptări la 2,1%, comparativ cu 1,6% în trimestrul anterior.

Ultimele date economice sunt însă preliminare, iar analiştii ING atenţionează că acestea trebuie privite cu prudenţă pentru că ar putea fi supuse unor reviziuri.