România a pierdut prin migraţia externă definitivă aproape 50.000 de oameni anul trecut, cel mai mult din ultimii treizeci de ani. Dumitru Sandu, sociolog: „Vorbim despre un trend de lungă durată de nemulţumire a populaţiei din România în legătură cu evoluţia economică şi cu proasta funcţionare a instituţiilor publice.“

Autor: Alexandra Matei 04.08.2023

Anul trecut, din ţară au plecat definitiv aproape 50.000 de români, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), aceasta fiind şi cea mai mare valoare a migraţiei externe definitive care s-a înregistrat în ultimii treizeci de ani în România.

În ultimul deceniu, arată aceleaşi date, România a pierdut prin mi­gra­ţia externă definitivă echivalentul populaţiei unor judeţe precum Covasna sau Sălaj, care au sub 250.000 de locuitori.

„Cifra din 2022, cea mai mare din­tre cele raportate de INS în ulti­mii treizeci de ani, vorbeşte despre un trend de lungă durată. Însă, nu numai cei peste 48.000 de români care au ple­cat definitiv anul trecut, ci toată seria de date din ultimele trei decenii vor­beşte de un trend de lun­gă durată de nemulţumire consisten­tă a populaţiei din România în legă­tură cu evoluţia economică. Politicie­nii, mai ales, au tendinţa de a econo­miza problema, de a o interpreta prin lentilă strict econo­mi­că. E corect, dar nu suficient. A­ceas­tă ilustrare pe care o oferă INS în legătură cu emigrarea definitivă vor­beş­te şi de o proastă funcţionare a in­sti­tuţiilor economice şi de servicii pu­blice din România“, a explicat pentru ZF sociologul Dumitru Sandu.