Deficitul din turism s-a adâncit la 1,6 miliarde de euro în S1 anul acesta: România atrage de la străini mai puţini bani faţă de suma lăsată de români în străinătate

Autor: Mirabela Tiron 23.08.2023

Românii au cheltuit 3,7 mld. euro pe deplasări în afara ţării în prima jumătate din acest an, dublu faţă de S1/2019, anul de referinţă din turism de dinainte de pandemie.

Românii au cheltuit 3,7 mi­liarde de euro pe deplasări în străinătate în prima jumătate din acest an, nivel aproape du­blu faţă de perioada similară din 2019, an de referinţă în turism. şi în creştere cu 14% faţă de S1 din anul anterior, arată datele de la BNR şi calculele ZF.

Odată cu ridicarea restric­ţiilor de după pandemia de  COVID-19 românii au scos tot mai mulţi bani  pentru călăto­riile în străinătate şi deşi a cres­cut şi suma cheltuită de străini în ţară, balanţa continuă să fie pe de­ficit. Străinii lasă pe de­pla­să­ri­le în ţară mai puţini bani decât cheltuie românii în străi­nă­­tate. Ro­mânia nu reuşeşte să se po­ziţio­neze ca o destinaţie turistică pe harta europeană şi mondială, la fel cum se întâmplă cu Franţa, Spania, Italia şi chiar Cehia sau Polonia.