Holde Agri Invest, companie românească care exploatează terenuri agricole, şi-a extins capacitatea de stocare la 25.000 de tone de cereale, după ce a construit un siloz la Buciumeni, în judeţul Călăraşi. Investiţia ajunge la 8 mil. lei

Autor: Cristina Bellu 31.08.2023

Holde Agri Invest, companie locală ce exploatează terenuri agricole, listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul HAI, anunţă finalizarea lucrărilor de construcţie la un nou siloz în cadrul fermei Frumuşani din localitatea Buciumeni, jud. Călăraşi, cu o capacitate de stocare de 10.000 de tone de cereale, împărţită în patru celule cu o capacitate de stocare de 2.500 tone fiecare.

În urma acestui proiect, compania ajunge la o capacitate totală de stocare de 25.000 de tone – 15.000 prin silozul de la Călineşti, ferma Roşiori şi 10.000 prin cel de la Buciumeni, ferma Frumuşani.

“Investiţia în silozul din cadrul fermei Frumuşani s-a ridicat până în prezent la 8 milioane de lei şi reprezintă prima fază a proiectului de dezvoltare a capacităţilor de stocare în cadrul acestei ferme”, spun oficialii Holde Agri Invest.

Potrivit acestora, compania pregăteşte în perioada următoare demararea celei de-a doua etape de dezvoltare, care vizează construirea a cinci noi celule de câte 500 de tone fiecare, instalarea unei staţii de selectare şi tratare a seminţelor, precum şi hale de depozitare.

Aproximativ 85% din cheltuielile aferente proiectului au reprezentat refinanţări prin intermediul creditului sindicalizat de 31 milioane de lei şi 26,7 milioane de euro contractat în luna mai a acestui an de la Banca Transilvania şi OTP Bank, pentru capital de lucru şi achiziţii ferme şi terenuri agricole.

Grupul agricol a avut venituri consolidate de 117,5 milioane de lei în 2022, un avans de 87% faţă de anul precedent, şi un profit net IFRS de 11,4 milioane de lei, plus 55% prin comparaţie cu 2021.

Acţiunile HAI se tranzacţionează în scădere cu 15,21% anul acesta, pe un rulaj de 10,6 Compania este evaluată la 116,4 milioane de lei.