ZF Live. Simona Pavelescu, CEO al htss: Nu sunt destui programatori la nivel naţional şi nu cred că vor fi nici în perioada următoare. Noi suntem în competiţie cu jucători mari, iar faptul că IT-ştii pot lucra pentru companii de oriunde din lume nu ne ajută

Autor: Alexandra Cepăreanu 01.09.2023

Compania htss, cu afaceri de 32,1 mil. euro în 2022, are în prezent 450 de angajaţi şi deţine două birouri la nivel naţional – în Bucureşti şi Iaşi „Aproximativ 85% din specialiştii din htss sunt români, iar restul sunt din Cehia, Polonia, Portugalia şi alte ţări unde avem clienţi“.

Industria de IT&C se lup­tă în continuare cu un deficit mare de forţă de muncă, a spus Simona Pavelescu, CEO al htss (High-Tech Systems & Software), com­panie specializată în furni­zarea de servicii software de business, cu afaceri de 32,1 mi­lioane de euro în 2022, în creştere cu 16% faţă de anul precedent. Ea este de părere că nici în viitorul apropiat indus­tria de IT&C din România, şi chiar la nivel global, nu va avea suficientă resursă umană pentru a stinge competiţia acerbă dintre jucătorii de profil.

„Nu sunt destui programatori pe piaţă şi nu cred că vor fi nici în perioada urmă­toare. Noi suntem în competiţie cu firme mari, pentru că atunci când eşti o companie locală de multe ori există o competiţie şi o cuncurenţă acerbă, mai ales în ceea ce pri­veşte resursa umană în zona de IT&C care niciodată nu a fost suficientă. Şi nu cred că România mai are o problemă că oamenii pleacă în alte ţări - mai ales după pandemie, când există posibilitatea de a rămâne în România şi a lucra pentru orice companie internaţională, ceea ce a schim­bat un pic dinamica pieţei“, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Simona Pavelescu.