Guvernele statelor membre ale UE au început să impună taxe pe profiturile băncilor. Italia este cea mai recentă ţară europeană care a venit iniţial cu o taxă de 40% pe marja de câştig a băncilor. Ce se va întâmpla până la urmă cu băncile din România?

Autor: Mircea Nica 09.09.2023

Având în vedere mişcările deja demarate în Europa pe subiectul impozitării suplimentare a profitului băncilor, posibilitatea ca o taxă asemănătoare să fie introdusă şi în România începe să se contureze şi în România  Pe de altă parte, nu toate statele membre UE merg pe linia unei impozitări suplimentare a băncilor.

Guvernele statelor membre din Uniunea Europeană au început să impună taxe suplimentare băncilor pe profiturile acestora după ce sistemul bancar a înregistrat cea mai profitabilă perioadă din ultimii ani, datorită creşterilor substanţiale ale ratelor de dobândă. Italia este cea mai recentă ţară europeană care a introdus taxarea profiturilor excepţionale ale băncilor, conform Reuters.

Având în vedere mişcările deja demarate în Europa pe subiectul impozitării suplimentare a profitului băncilor, posibilitatea ca o taxă asemănătoare să fie introdusă şi în România a început în această vară să fie discutată în spaţiul public, iar acum începe să prindă contur.