România, în top 10 producători de cartofi din UE, a mers pentru prima oară la Târgul Internaţional Potato Europe. Ieşirea pe noi pieţe poate reduce deficitul de 50 mil. euro?

Autor: Florentina Niţu 08.09.2023

România, în top 10 producători de cartofi din UE, a participat pentru prima oară la Târgul Inter­naţional Potato Europe, cel mai important târg de­dicat industriei cartofului, care a avut loc în perioada 6-7 sep­tembrie la Kain, lângă Tour­nai, în Belgia. Fermierii români au fost reprezentanţi de Clubul Fer­mierilor Ro­mâni şi Federaţia Naţională „Car­toful“ din România, Staţiu­nea de Cercetare-Dez­vol­tare pentru Cartof Târgu Secuiesc, Staţiu­nea de Cer­cetare-Dezvoltare pen­tru Cultura Plan­telor pe Nisipuri Dăbuleni şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov.

Această participare reprezintă o ocazie priel­ni­că pentru a aduce în atenţia vizitatorilor şi a autori­tă­ţi­lor europene, provocările şi oportunităţile sec­to­rului cartofului la nivel naţional, dar şi poten­ţia­lul României de a exporta acest produs şi de a reduce de­ficitul de peste 50 de mili­oane de euro, în contextul în care în 2022, România a ex­portat cartofi de 3,1 milioane de euro şi a importat de 59,7 milioane de euro, con­form datelor de la INS.

Mai mult, România se află pe locul 9 în UE în topul producătorilor de cartofi cu o producţie de peste 1,2 milioa­ne de tone de cartofi, astfel că are potenţial de ex­port. De asemenea, aproximativ 5% din producţia de cartofi a UE e din România.