Piaţa de M&A din România începe să simtă gustul incertitudinii: în prima parte a acestui an, a scăzut atât volumul, cât mai ales valoarea tranzacţiilor. Scumpirea banilor, inflaţia record, dar şi proximitatea faţă de războiul ruso-ucrainean, toate îşi pun amprenta asupra pieţei locale de fuziuni şi achiziţii

Autor: Cristina Roşca 14.09.2023

Piaţa de M&A din România începe să resimtă impactul contextului economic global şi regional în 2023, după ce anul trecut a fost unul bun pentru tranzacţiile locale, în special pentru cele din energie şi IT, dar nu numai. Astfel, piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a mers în 2022 contra curentului, fiind pe plus într-o vreme în care Europa şi întreaga lume anunţau scăderi majore. În 2023 însă, situaţia locală pare că se aliniază la cea globală.

„După valul de activitate tranzacţională post-pandemică şi după declanşarea conflictului din Ucraina, (...) rata crescută a dobânzilor şi situaţia economică nefavorabilă la nivel continental şi global s-au resimţit, în cele din urmă, în volumul şi, mai ales, în valoarea tranzacţiilor înregistrate în prima parte a acestui an“, spune Horea Popescu, coordonator al practicii corporate M&A pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul casei de avocatură CMS şi managing partner al CMS România.