Dumitru Nancu, FNGCIMM: Opt din zece firme care au accesat IMM Invest au raportat o creştere a numărului de angajaţi. Încercăm să introducem noi facilităţi pentru IMM-urile locale

Autori: Alina-Elena Vasiliu , Cristina Bellu 28.09.2023

♦ Până în prezent, 76.600 de IMM-uri au beneficiat de fonduri prin IMM Invest, FNGCIMM garantând în total aproape 47 de miliarde lei.

Programul IMM Invest, lansat în 2020, în contextul pandemiei, a consolidat activita­tea firmelor aplicante, astfel că dacă la de­ma­rarea sa una din şapte IMM-uri din România era bancabilă, la finalul anului trecut una din două a atins acest statut, spune Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

„Proporţia dintre capitalul de investiţii şi capitalul de lucru este însă, din păcate, de 15% la 85%, adică 85% dintre întreprinză­tori au lup­tat în această perioadă pentru a-şi păstra angajaţii, pentru a-şi creşte afacerile şi pentru a rămâne pe piaţă. Opt din zece firme care au accesat IMM Invest au raportat o creştere a nu­mărului de angajaţi. Firmele care au bene­ficiat de garanţii prin IMM Invest în 2020 au raportat o creştere medie a veniturilor cu 9%, iar în 2021 am avut creşteri cu 24%, în con­diţii­le în care nivelul naţional a fost de 20%“, a spus Dumitru Nancu la videoconferinţa Eco­nomia verde „Going green: IMM-urile - în cursa către sustenabilitate“, organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Raiffeisen Bank. Până în prezent, 76.600 de IMM-uri au beneficiat de fonduri prin IMM Invest, FNGCIMM garantând în total aproape 47 de miliarde lei.