Ministrul israelian al apărării: Hamas a început un război împotriva Israelului

Autor: Andreea Tobias 07.10.2023

Ministrul israelian al apărării a anunţat că gruparea militantă Hamas a început un război împotriva Israelului şi a promis că "Israelul va câştiga", potrivit AP.

În urma unei reuniuni a cabinetului de securitate de la cartierul general al armatei israeliene din Tel Aviv, ministrul apărării, Yoav Gallant, a avertizat că Hamas "a făcut o greşeală gravă" lansând baraje de rachete în sudul şi centrul Israelului în atacul surpriză de dimineaţă.

"Statul Israel va câştiga acest război", a declarat Gallant.

Mai devreme, aripa armată a Hamas a anunţat că a lansat operaţiunea "Operaţiunea de la Al-Aqsa" împotriva Israelului: „Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei".

"Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupaţiei (Israelului), timpul lor de a se dezlănţui fără a fi traşi la răspundere a luat sfârşit", a declarat gruparea.

La rândul ei, armata israeliană afirma că a declarat "starea de pregătire pentru război".

Bărbaţi palestinieni înarmaţi s-au infiltrat în zone din sudul Israelului şi baraje de rachete au fost lansate sâmbătă din Fâşia Gaza, într-un atac surpriză revendicat de mişcarea islamistă Hamas, anunţa Reuters.

Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunţat începutul operaţiunii într-o emisiune difuzată de mass-media Hamas, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte. "Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupaţii de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.