UK: Creşterea salariilor în Marea Britanie se atenuează, semn de răcire a pieţei muncii

Autor: Andrei Şerbănescu 17.10.2023

Creşterea salariilor din Marea Britanie a scăzut în cele trei luni până în august, indicând o răcire a presiunilor de pe piaţa muncii, ceea ce va face mai uşor pentru Banca Angliei să menţină ratele dobânzilor luna viitoare, scrie Bloomberg.

Într-un set restrâns de date privind piaţa forţei de muncă, care nu a inclus cifrele ocupării forţei de muncă şi şomajului, Oficiul Naţional de Statistică a declarat că veniturile medii, excluzând bonusurile, au crescut cu 7,8% faţă de anul precedent, în scădere faţă de 7,9% în iulie. 

În mod crucial, creşterea salariilor obişnuite din sectorul privat a scăzut de la 8,1% la 8%, iar valoarea pe o singură lună a scăzut la 7,8%.

Scăderea creşterii salariilor, care vine cu o zi înainte ca cifrele oficiale să arate că inflaţia a încetinit şi mai mult în septembrie, va contribui la consolidarea încrederii în rândul oficialilor BOE că politica de înăsprire a ratei dobânzii rămâne eficient.

Lira sterlină şi-a extins pierderile, scăzând cu până la 0,3%, la 1,2182 dolari. Obligaţiunile britanice au scăzut la deschidere, investitorii concentrându-se pe posibila atenuare a tensiunilor din Orientul Mijlociu înaintea vizitei preşedintelui american Joe Biden în Israel. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a crescut cu un punct de bază până la un maxim al unei săptămâni, la 4,49%, depăşind în continuare performanţele colegilor europeni. Pieţele monetare au redus pariurile privind majorarea ratei dobânzii BOE.