Israelul acuză Hamas că foloseşte spitalele ca parte a maşinii sale de război

Autor: Cosmin Pirv 05.11.2023

Forţele de apărare israeliene (IDF) au acuzat Hamas că „exploatează sistematic spitalele” ca parte a maşinii sale de război, scrie BBC.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a spus că Israelul loveşte „pe baza informaţiilor” şi în conformitate cu dreptul internaţional, adăugând: „Nu dorim să lovim spitale şi ambulanţe”.

El a vorbit despre „bastioane Hamas” sub, în interiorul şi în jurul a trei spitale din Gaza.

Hagari a declarat că spitalul Al-Shifa, cel mai mare din oraşul Gaza, se află deasupra unui centru de comandă şi control al Hamas.

De asemenea, el a prezentat înregistrări video cu ceea ce el a spus că a fost deschiderea unui tunel la spitalul Sheikh Hamad din Gaza. Alte imagini, potrivit acestuia, arată luptători Hamas trăgând asupra soldaţilor IDF din interiorul spitalului.

Hagari a mai spus că un alt spital din nordul Gaza a fost folosit ca sediu operaţional. El a precizat că spitalul a fost construit deasupra unui „oraş subteran” format din reţele de tuneluri.

Israelul a fost criticat în ultima perioadă pentru presupusele lovituri asupra sau în apropierea infrastructurii medicale din Gaza.