Vremea extremă loveşte puternic industria vinului aducând costuri şi pentru guverne şi dezlănţuie o goană după locaţii mai răcoroase pentru plantarea viţei-de-vie

Autor: Catalina Apostoiu 08.11.2023

♦ În vară, guvernul francez a anunţat că alocă 200 milioane de euro pentru a finanţa distrugerea producţiei excedentare de vin în încercarea de a-i susţine pe producători şi preţurile, conform The Guardian.

Producţia mondială de vin a fost dramatic afectată de un an cu vreme extremă, cu inundaţii, secetă şi îngheţ. Singura ţară care a înregistrat o creştere semnificativă a producţiei a fost SUA, scrie Deutsche Welle.

Producţia de vin la nivel mondial a scăzut cu 7% în termeni anuali, rezultând în cea mai slabă recoltă din 1961. „Încă o dată, condiţiile climatice extreme au impactat semnificativ producţia de vin“, a anunţat Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).

În clasamentul mondial, Franţa, care a reuşit să-şi menţină nivelurile anterioare ale producţiei, a fost cel mai mare producător de vin al lumii pentru prima dată în nouă ani. Pe următoarele locuri s-au situat Italia şi Spania. UE a înregistrat cea mai slabă producţie de la începutul secolului.

Singurul lucru bun în aceste date este că scăderea producţiei va duce la o stabilizare a pieţei în condiţiile unei cereri aflate în declin.

Cel mai elocvent caz al impactului schimbărilor climatice asupra industriei vinului este cel al Franţei.

„Totul a devenit foarte dificil“. Cuvintele acestea venite din partea unui producător de vin din Bordeaux evidenţiază provocarea uriaşă cu care se confruntă renumita regiune franceză, în condiţiile în care aceasta suferă o transformare masivă, potrivit CNBC.

Vremea extremă şi obiceiurile de consum în schimbare afectează producătorii de vin atât de tare, încât pentru unii dintre ei nu mai este viabil să-şi ţină cramele deschise. În schimb, aceştia îşi distrug culturile de viţă-de-vie şi cer subvenţii din partea guvernului.

În vară, guvernul francez a anunţat că alocă 200 milioane de euro pentru a finanţa distrugerea producţiei excedentare de vin în încercarea de a-i susţine pe producători şi preţurile, conform The Guardian.

Banii sunt meniţi să stopeze colapsul preţurilor şi pentru ca producătorii să poată găsi din nou surse de venituri, însă, a subliniat ministrul francez al agriculturii Marc Fresneau, industria trebuie „să privească înspre viitor, să se gândească la schimbările de consum“ şi să se adapteze“.

Schimbările climatice au dezlănţuit şi o căutare disperată de locaţii mai reci pentru plantarea viţei de vie, notează forbes.com.

Mai multe zone din Grecia sunt potrivite în acest sens. La fel şi regiunea sud-vestică a Germaniei, conform Marketplace.com.

Peste Atlantic, regiunile viticole din nordul SUA sunt de asemenea pe cale să beneficieze de pe urma încălzirii climatului.