ANALIZĂ ZF. Fermierii din mediul rural au pe masă fonduri de jumătate de miliard de euro, dar într-o lună au fost depuse proiecte pentru doar 40% din sumă. „Interesul este slăbuţ“

Autor: Florentina Niţu 07.12.2023

Consultant pentru accesarea fondurilor UE: „Condiţiile de elibilitate sunt greu de îndeplinit şi cofinanţarea beneficiarului e mai mare decât în trecut“ Până acum au fost depuse 1.800 de proiecte, a căror valoare este de 211 mil. euro, adică 40% din valoarea totală a celor patru sesiuni deschise Singura categorie care a depăşit plafonul alocat a fost instalarea tinerilor fermieri în zona montană, cu o cerere dublă faţă de suma disponibilă.

Peste 500 de milioane de euro din noul Plan Naţional Strategic 2023-2027 sunt disponibili pentru investiţii în mediul rural. În prezent, sunt deschise patru sesiuni de depunere a proiectelor, valabile până la finalul lunii ianuarie, respectiv lunii februarie, pentru investiţii agricole şi nonagricole în mediul rural. Cu toate acestea, au fost depuse proiecte care însumează doar 40% din plafon. Singura categorie care a depăşit plafonul alocat a fost instalarea tinerilor fermieri în zona montană, cu o cerere dublă faţă de suma disponibilă.

„Interesul este slăbuţ. Condiţiile de eligibilitate sunt greu de îndeplinit şi co-finanţarea beneficiarului e mai mare decât în trecut“, spune Daniel Stănescu, consultant pentru accesarea fondurilor UE, proprietarul Global Company Incorporate.