Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR: Nu trebuie să facem confuzie între active financiare şi bani. Nu toate activele financiare, cum este de exemplu Bitcoin sau cele 8.000 de monede, sunt bani. Bitcoinul poate să semene mai mult cu un apartament decât cu o monedă oficială

Autor: Mircea Nica 07.12.2023

♦ „Sunt în lume trei ţări care au adoptat deja moneda digitală. De exemplu, Nigeria îmi vine în minte acum. Sunt alte ţări care se gândesc foarte serios la ea, Marea Britanie, China, dar nu este un proces, ca să spun aşa, ferm angajat într-o direcţie clară. Sunt foarte multe necunoscute în ceea ce priveşte această monedă digitală“, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR pe politică monetară.

Există o diferenţă între active financiare şi bani şi nu toate activele financiare cum este Bitcoin sau alte monede digitale din cele 8.000 din piaţă sunt bani, a spus recent Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei KPMG în România, prima dintr-o serie de trei conferinţe care pun în discuţie al patrulea val: România în faţa revoluţiei tehnoeconomice a secolului 21.

„Eu nu cred că în zilele noastre societatea la cum a fost construită şi guvernele vor ceda vreodată acest monopol al banilor. Singura modalitate de a şti cantitatea optimă de bani din economie este de a permite competiţia între diferiţi emitenţi. Nu trebuie să facem confuzie între active financiare şi bani. Nu toate activele financiare, cum este de exemplu Bitcoin sau alte din cele 8.000 de monede, sunt bani. Bitcoinul poate să semene mai mult cu un apartament decât cu o monedă oficială“, a menţionat Lucian Croitoru.

El a mai explicat că emisiunea de monedă oficială a fost transferată de către guvern, iar acest monopol pe care îl deţine guvernul, i-a fost dat cu anumite reguli băncii centrale.