Povestea omului care a construit o companie globală de miliarde de dolari ca face bani din vânzarea de sfaturi. Compania lui este cea mai mare din domeniu

Autor: Andra Stroe 17.12.2023

„McKinsey e pentru consultanţă ce este Goldman Sachs pentru banking: oferă cele mai prestigioase – şi poate cele mai scumpe – sfaturi pe care clienţii corporativi şi guvernamentali de top le pot cumpăra”, scria într-un articol mai vechi Financial Times. Cum a ajuns James Oscar McKinsey, un profesor universitar, să clădească acest gigant?

4 iunie 1889 – 30 noiembrie 1937

James Oscar McKinsey s-a născut în 1889 în Gamma, Missouri. După ce a urmat o şcoală publică, s-a pregătit pentru a deveni profesor la Warrensburg Teachers College, acum Universitatea Centrală din Missouri, unde, în 1912, a obţinut diploma de licenţă în Pedagogie, urmată de o alta în Drept, la Universitatea din Arkansas. A urmat apoi şi un curs de pregătire pentru a fi calificat să lucreze ca bibliotecar, job cu care şi-a şi început, de altfel, cariera.

S-a înscris ulterior şi la Universitatea din Chicago, pe care a întrerupt-o o perioadă pentru a servi în Armata Statelor Unite pe durata primului război mondial, pentru ca ulterior să îşi obţină diploma de master în comerţ, devenind totodată contabil public autorizat.

A fost, de asemenea, lector şi apoi profesor al instituţiei pe care o urmase, lucrând în paralel şi la prima sa lucrare majoră, Controlul Bugetar.

În 1926 a pus bazele firmei de consultanţă McKinsey & Company, cu un prim birou deschis în Chicago. Antreprenorul a rămas în companie până în 1935, pe rolul de senior partner, pe care l-a schimbat apoi cu cel de preşedinte al consiliului director în Marshall Field & Company, în 1936 fiind numit, totodată, şi preşedinte al Asociaţiei Americane de Management.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro