Buget 2024. Cea mai complicată întrebare: ce se întâmplă dacă finanţele publice vor derapa şi în 2024? Deficitul bugetar rămâne cea mai mare vulnerabilitate a economiei României

Autor: Răzvan Botea 20.12.2023

Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar 2024 va fi de 6,4% din PIB pe actuala construcţie bugetară, departe de ţinta de 5% din PIB. „Corecţia deficitului trebuie făcută, în principal, pe partea de venituri, într-un stat al UE cu venituri fiscale extrem de joase, de 27% din PIB”.

Guvernul a creionat un buget pentru 2024 cu un deficit de 5% din PIB, după ce veniturile ar creşte cu 13% şi cheltuielile cu 10%. Acum, ca şi la bugetul de anul trecut, Consiliul Fiscal, organism consultativ care are rolul de a emite opinii pe politicile fiscal-bugetare ale guvernului, avertizează că veniturile sunt supraestimate şi cheltuielile sunt subestimate, astfel că riscul este ca deficitul bugetar să ajungă la 6,4% din PIB în 2024, ceea ce ar însemna al doilea derapaj bugetar consecutiv pentru coaliţia PSD-PNL.

„Pe baza unei abordări prudente a veniturilor şi cheltuielilor, CF apreciază construcţia bugetară pentru anul 2024 drept compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 6,4% din PIB. Evaluarea privind deficitul cash are în vedere informaţiile de care a dispus CF, incertitudini privind forma finală a măsurilor adoptate de autorităţi şi ipoteza că nu se va proceda la o reducere forţată de cheltuieli”, este de părere Consiliul Fiscal, condus de Daniel Dăianu.