De câte tragedii precum cele de la Crevedia sau Ferma Dacilor mai este nevoie pentru ca asigurările de răspundere civilă pentru companii să devină obligatorii?

Autor: Mircea Nica 11.01.2024

Asigurările de răspundere civilă legală şi profesională, deşi sunt obligatorii pentru anumite profesii liberale precum avocaţi, notari, me­dici, contabili, pentru zona compa­niilor care prestează servicii, mai exact hoteluri, pensiuni, restaurante, dar şi cele care vând combustibili precum staţiile GPL, nu sunt obligatorii.

Cazul de la Crevedia, un eveni­ment în care au explodat trei cisterne ale firmei Flagas, a scos la lumină faptul că firma respectivă nu avea o asigurare de răspundere civilă. În ceea ce priveşte cazul incendiului de la Ferma Dacilor, pensiunea nu deţi­nea avizul pentru securitate la in­cen­diu, dar nici o asigurare de răs­pun­dere civilă, cel puţin faţă de terţi. Acum, odată cu primele zile din noul an 2024, un hotel de lângă Hanul lui Manuc din Bucureşti a luat foc, fiind afectat acoperişul de circa 100 mp. De câte evenimente de acest gen mai este nevoie pentru a se impune obli­ga­tivitatea unei asigurări de răspun­dere, care la rândul ei necesită eva­luări mai amănunţite pentru a stabili nivelul riscului, astfel fiind sesizate eventualele pericole?

Doar 5% din cele aproximativ 800.000 de companii din România au o asigurare de răspundere civilă legală şi profesională.