UCM Reşiţa aproape a cvadruplat banii investitorilor la început de an: avans de 260% pe acţiuni înainte de preluarea companiei de către Hidroelectrica

Autor: Eduard Ivanovici 17.01.2024

♦ Broker: „Este o mişcare importantă a Hidroelectrica – înainte să cauţi în extern, trebuie să te uiţi în propria-ţi curte“.

Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, companie listată la BVB sub simbolul UCM, înre­gistrează de la începutul anului o creştere de 258,8% a cotaţiei, deci un randament care aproape a cvadruplat banii acţiona­rilor şi a dus valoarea de piaţă la circa 70 de milioane de lei. Dinamica a avut loc pe un rulaj de 1,3 mil. lei ca urmare a semnării la finalul lui 2023 a unui contract de transfer al afacerii către producătorul de energie electrică verde Hidro­electrica (H2O), tranzacţie care include preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel şi integrarea specialiştilor uzinei pentru suma de 67,9 mil. lei.

„Aş vrea să fac o comparaţie cu ce s-a întâmplat când Dedeman a cum­părat Cemacon. La fel şi aici, când te preia cineva şi îţi cresc comenzile, reacţiile acestea sunt normale. UCM este o companie cu o tradiţie de 250 de ani în România; am văzut în documente/rapoarte că a livrat echipamentele necesare pentru 80% din hidrocentralele din ţară“, spune Ovidiu Şerdean, broker al IFB Finwest, pentru ZF.

Vânzarea UCM – societate aflată de peste zece ani în insolvenţă – are loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus de administratorul judiciar, ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa. Luni, 22 ianuarie, acţionarii Hidro se vor întâlni pentru a vota înfiinţarea unei filiale pentru preluarea UCM. Directoratul companiei de stat a aprobat săptămâna trecută convocatorul completat privind AGOA şi AGEA din 22/23 ianuarie.