ZF Live. Ce spun analiştii? Băncile centrale, inclusiv BNR, vor scădea dobânzile anul acesta, însă undeva în a doua parte a anului. Anticipaţiile de evoluţie a dobânzilor viitoare sunt cele care contează, nu dobânzile efective. Odată ce apar, vom vedea ratele de dobândă atât pe piaţa monetară, cât şi la titlurile de stat scăzând

Autor: Mircea Nica 26.01.2024

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România: Odată ce apar aceste anticipaţii - că ceea ce contează pentru dobânzile din piaţă nu sunt dobânzile efective, ci anticipaţiile de evoluţie a dobânzilor viitoare -, şi automat vor apărea şi pentru leu, atunci vom vedea ratele de dobândă atât pe piaţa monetară, cât şi la titlurile de stat scăzând  Dragoş Manolescu, deputy CEO, OTP Asset Management: Nici noi nu ne aşteptăm în prima parte a anului să vedem din partea FED sau BCE o tăiere a dobânzilor pentru că economia merge, cel puţin la nivelul SUA merge.

Ultimele cifre de inflaţie din Statele Unite şi zona euro arată o accentuare uşoară, prin urmare scăderea dobânzilor va avea loc, dar în a doua parte a anului, mai ales că până atunci vor apărea şi anticipaţiile de evoluţie a dobânzilor viitoare, care sunt mai importante decât dobânzile efective din piaţă, a explicat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Ultimele cifre de inflaţie din Statele Unite şi zona euro arată o accentuare uşoară. Prin urmare, cumva băncile centrale vor scădea dobânda anul acesta, însă undeva în a doua parte a anului. Acesta a fost mesajul preşedintelui BCE, faptul că aşteaptă să vadă inflaţia că ajunge la ţinta de 2%, plus minus un punct procentual, şi apoi va începe procesul de scădere a ratelor de dobândă. Prima măsură va fi de tăiere, dar aş spune în a doua parte a anului acesta. Prin urmare aş spune şi pe leu în a doua parte a anului acesta văd o scădere de dobândă“, susţine Adrian Codîrlaşu.