ZF Live. Cătălin Ciupercă, CEO la De Facto Capital: Din cauza războiului din Ucraina, Portul Constanţa a intrat sub un plan de investiţii accelerate care va mări capacitatea de operare

Autor: Mirabela Tiron 02.02.2024

Războiul din Ucraina a ajutat la concentrarea atenţiei pe dezvoltarea portului Constanţa.

Capacitatea de trafic a portului Constanţa ar putea creşte în următorii trei-patru ani cu cel puţin 20% date fiind proiectele de finanţare pe fon­duri europene, ceea ce înseamnă că por­tul ar putea ajunge la 120 de mili­oane de tone pe an, potrivit lui Cătălin Ciupercă, CEO al De Facto Capital. Anul trecut, traficul din portul Constanţa s-a ridicat la 92,5 milioane tone, portul a operat la aproape 92% din capacitate.

„Războiul din Ucraina a ajutat foarte mult la concentrarea atenţiei pe dezvoltarea portului Constanţa. Dacă până să înceapă războiul toate lucruri­le se derulau cu întârziere sau cu pie­dici, după ce a început războiul din Ucraina a apăut presiune politică şi voinţă politică nu doar internă, dar şi din partea Comisiei Europene pentru modernizarea infrastructurii de trans­port din portul Constanţa“, a declarat la ZF LIVE Cătălin Ciupercă, CEO la De Facto Capital. Portul Constanţa este port strategic la Marea Neagră, iar de anul trecut există programe euro­pene care au avut ca beneficiari operatorii privaţi, potrivit lui.