Analiză ZF. Cum se resimte din plin inflaţia la consumator: O ciorbă de perişoare a ajuns să coste 25-30 de lei la restaurantele din Bucureşti, dublu faţă de acum doi ani, când pentru acelaşi preţ puteai mânca de fapt felul doi

Autor: Cristina Roşca 06.02.2024

Ziarul Financiar a analizat preţurile din mai multe restaurante cunoscute şi totodată frecventate din Bucureşti, e vorba de localuri cu poziţionări total diferite - de la cantine pentru corporatişti la restaurante a la carte şi, mai mult, localuri emblematice pentru oraş şi pentru România  Preţul pentru o ciorbă de perişoare variază de la 16 la peste 30 de lei.

O ciorbă de perişoare a ajuns să coste până la 25-30 de lei în restaurantele din Bucureşti, dublu faţă de acum doi ani, când pentru acelaşi preţ puteai mânca de fapt felul doi, care acum are un preţ de 50-60 de lei sau chiar mai bine, arată o analiză a ZF.

Ziarul Financiar a analizat preţul unei ciorbe pentru că a vrut să vadă direct din teren cum se resimte inflaţia la consumator.

Deşi datele de la INS arată o temperare a inflaţiei la sub 7% în decembrie 2023 versus aceeaşi lună din anul anterior, ea rămâne mult peste nivelul optim de 2%. Totuşi, e departe de maximele de peste 16% de la final de 2022.