Károly Borbély, CEO Hidroelectrica: Avem o problemă extrem de mare legată de companiile contractoare sau subcontractoare din domeniul hidroenergetic. Unele sunt în insolvenţă, altele sunt cu probleme zilnice

Autor: Alex Ciutacu 27.02.2024

Piaţa din România duce lipsă în prezent de companii care pot efectua lucrări în domeniul hidroenergetic şi pe care să se poată baza compania Hidroelectrica în proiecte precum cele de retehnologizare, a explicat Károly Borbély, CEO Hidroelectrica, în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

„Ieri a fost publicată în SEAP licitaţia pentru retehnologizarea centralei de la Vidraru, un proiect de 188 de milioane de euro, foarte mare. Este a şasea oară când încercăm să o finalizăm sau să finalizăm licitaţia. Avem o problemă extrem de mare legată de companiile contractoare sau subcontractoare din piaţă care devoltă lucrări în domeniul hidroenergetic. Unele sunt în insolvenţă, altele sunt cu probleme zilnice bine-cunoscute de tot sectorul de business”.

La finalul anului 2023, Hidroelectrica a anunţat că va prelua o parte din activele UCM Reşiţa, o mutare aprobată în ianuarie 2024 de acţionarii companiei în cadrul AGA.

„UCM Reşiţa a fabricat între 80% şi 90% din turbogeneratoarele de la Hidroelectrica, aproape toate sunt fabricate acolo. (…) Noi am cumpărat 40% din activele viabile de acolo, împreună cu 450 de oameni”.

Activele UCM Reşiţa vor fi transferate către o nouă companie, care se numeşte Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice.

„Pasul următor este ca această companie şi Hidroserv, compania noastră de servicii şi mentenanţă, să formeze un grup foarte eficient operaţional care să lucreze şi să efectueze toate lucrările de mentenanţă pe care le facem şi acum Hidroserv, să trecem şi la alt nivel în următorii doi ani, astfel încât această companie nouă să poată derula şi activităţi de EPC, adică să fie contractor general pe lucrări de modernizare şi retehnologizare, pentru că altfel nu o să am cu cine lucra”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024: