Giles Dickson, CEO WindEurope: România trebuie să simplifice procedurile de autorizare pentru proiecte eoliene şi solare până la jumătatea anului 2024

Autor: Alex Ciutacu 27.02.2024

România trebuie să transpună până la jumătatea anului 2024 o parte dintre prevederile legislaţiei europene pentru energie regenerabilă, mai exact cele referitoare la simplificarea procedurilor de autorizare a proiectelor eoliene şi solare, a avertizat Giles Dickson, CEO al WindEurope, asociaţia care reprezint interesele industriei eoliene la nivel european, prezent în cadrul evenimentului ZF Power Summit 2024.

„Multe ţări din Europa simplifică procesul de autorizare, autorizăm astăzi mai multe proiecte eoliene onshore decât oricând în ultimii cinci sau şase ani, datorită noilor reguli UE care le obligă pe guvernele ţărilor member să simplifice procedurile de autorizare pentru proiecte eoliene şi solare”.

Directiva UE a intrat în vigoare în noiembrie 2023, cu o perioadă de 18 luni pentru transpunerea în legislaţia naţională, însă pentru anumite elemente legate de simplificarea autorizării proiectelor există un deadline mai strâns, în iulie 2024.

„Guvernul României trebuie până la 30 iunie 2024 să implementeze toate aceste reguli noi. De la acel moment, în această ţară, dezvoltarea proiectelor eoliene şi solare va trebui privită din punct de vedere legal ca fiind prioritară pentru interesul public”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Power Summit 2024: