George Niculescu, ANRE: De la începutul anului avem autorizaţii de înfiinţare acordate pentru o putere de peste 130 MW şi licenţe doar pentru 10 MW

Autor: Alex Ciutacu 27.02.2024

Volumul de MW care ajunge la licenţiere la autorităţi ca putere instalată dinspre proiectele de energie regenerabilă este mult sub autorizaţiile de înfiinţare acordate până acum în anul 2024, după cum a explicat George Niculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prezent la evenimentul ZF Power Summit 2024.

„De la începutul anului 2024 avem autorizaţii de înfiinţare acordate pentru o putere de peste 130 MW, care arată practic intenţia dezvoltatorului de a construi o capacitate de producţie, versus licenţe de 10 MW. Puterea instalată care vine la licenţiat este mult mai mica decât puterea instalată care vine la autorizaţii de înfiinţare”.

Autorităţile lucrează în prezent la o modificare a metodologiei de racordare, care se va aplica tuturor producătorilor de energie, nu doar celor care produc energie din surse regenerabile.

„Din punct de vedere al autorităţii de reglementare, ne dorim mai mulţi MW instalaţi în reţele care să producă energie, care să genereze energie ieftină, care să pună presiune pe preţ şi nu ne dorim foarte mulţi MW pe hârtie, în proiecte care nu se vor finaliza sau care au o rată mica de succes în ceea ce priveşte implementarea”.

Niculescu a povestit că sunt propuse două principii: garanţii şi licitaţii.

„Am propus două principii în modificarea metodologiei de racordare: instituirea unei garanţii în valoare de 5% din valoarea lucrărilor din ATR, care să probeze cumva bonitatea, interesul investitorului de a realiza acea investiţie, şi un alt principiu, de a acorda ATR-urile după un principiu de licitaţie”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024: