Teofil Mureşan, CEO E-INFRA: Vom pune în funcţiune 120 MWh de stocare în 2024, jumătate în iulie şi jumătate până la finalul anului

Autor: Alex Ciutacu 28.02.2024

Stocarea este una dintre direcţiile de investiţii ale grupului autohton E-INFRA, iar până la finalul anului va pune în funcţiune 120 MWh în proiecte de stocare, după cum a povestit Teofil Mureşan, CEO-ul E-INFRA, în cadrul ZF Power Summit 2024.

„Grupul nostru, prin firmele din grup, va pune în funcţiune în luna iulie 60 MWh de stocare şi până la finalu anului încă 60 MWh, deci vom investi în proiecte de stocare de 120 MWh anul acesta. Prima etapă de 60 MWh e practic în fază de execuţie”.

Grupul E-INFRA este implicat în două proiecte de anvergură pentru sistemul energetic naţional. Primul este proiectul de la RoPower, adică viitoarea centrală nucleară de mici dimensiuni (SMR) de la Doiceşti, unde are ca principali parteneri de proiect operatorul Nuclearelectrica şi furnizorul american NuScale.

„Soluţia de reactoare mici şi, probabil şi mai mici în viitor, la 10-20 MW, este soluţia care va schimba ecuaţia energetică a lumii. Despre regenerabile am vorbit, sunt un mare fan al proiectelor solare, al proiectelor eoliene, al stocării, dar pentru surse de mare capacitate care să funcţioneze în bandă avem nevoie de SMR. Mai mult decât atât, SMR pot echilibra, au puterea variabilă. Fără această energi nucleară va fi aproape imposibil să facem tranziţia spre energie curată”.

Termenul pentru proiectul de la Doiceşti este să fie pus în funcţiune până cel târziu în 2030.

Al doilea proiect de anvergură în care s-a implicat E-INFRA, având şi Transelectrica printre parteneri, este legat de realizarea unei linii de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC) de 5.000 MW. Acest proiect a fost gândit pe coridoarele deja create de magistrala de gaz BRUA şi de viitoarea magistrală Tuzla-Podişor.

„Am decis ca după faza 1 – studiu de compatibilitate electromagnetică, care ne-a arătat că putem pune acest cablu la şase metri de conductă, fiind în curent continuu nu avem inducţie electromagnetică, deci nu avem corodare – după această fază tehnică suntem foarte aproape de a lansa, e decis consultatul, pentru studiul de fezabilitate”.

Şi aici, termenul de finalizare este tot în jurul anului 2030, relativ sincronizat cu proiectul de SMR de la Doiceşti.

„Aceste două proiecte se gândesc a fi sincronizate. Pentru că dacă 2030 e anul în care România planifică să dea în funcţiune Cernavodă 3 şi 4, să avem offshore 3.000 MW, plus Dobrogea care e deja încărcată, plus eventual tranzit de energie verde prin cablurile submarine de sub Marea Neagră, ar trebui să fie cam în aceeaşi perioadă de timp terminată şi această legătură, adică 2030”.

Teofil Mureşan estimează în prezent un cost de 5-6 miliarde de euro pentru proiectul HVDC.

„Costurile pe care le timăm acum sunt undeva între 5 şi 6 miliarde de euro pentru întreg proiectul. Dar proiectul poate fi executat pe faze, să spunem Marea Neagră – Bucureşti, şi funcţionează împreună integrat cu sistemul de curent alternativ. Pentru că şi aici tehnologia de invertor redresor a evoluat foarte mult şi transmisia se face în amândouă sensurile între acele două sisteme”.

Ce a mai declarat la ZF Power Summit 2024: