Laura Mihai, CEC Bank: Ritmul de creştere pe creditarea corporate este ceva mai temperat comparativ cu 2023. Cred că cererea se va revigora când vor fi deschise programele guvernamentale

Autor: Alex Ciutacu 20.03.2024

Ritmul de creştere pe creditarea corporate a încetinit în primele trei luni din anul 2024 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2023, însă ritmul ar putea fi reluat odată cu lansarea şi relansarea programelor guvernamentale, a declarat Laura Mihai, directorul Direcţiei Clienţi Mari din cadrul CEC Bank, prezentă la conferinţa ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Timişoara alături de CEC Bank.

„În anul 2024 ritmul de creştere pe creditarea corporate este ceva mai temperat comparativ cu 2023. Dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului, în 2023 ritmul de creştere la nivelul creditelor corporate a fost de 11,5%, iar anul acesta suntem la 5,7%”.

Această evoluţie şi-ar putea găsi o explicaţie în intensitatea cu care s-au derulat programele guvernamentale în 2023, în contextul în care multe dintre acestea s-au încheiat la data de 31 decembrie, ceea ce a dus la o accelerare anul trecut.

„Eu sunt convinsă că şi în 2024 vom avea suficiente cereri de credite de investiţii şi de credite de capital de lucru, în special centrate pe domeniile de activitate care au ca motor de propulsare programe guvernamentale”.

Laura Mihai a discutat aici despre programe precum cele menite să sprijine agricultura, industria agroalimentară, construcţiile sau energia regenerabilă.

„Mă refer în special la agricultură sau industrie agroalimentară, care beneficiază de programe precum Creditul Fermierului, aflat deja în derulare, apoi urmează programele de tip IMM Invest componenta rurală, care urmează să fie lansat în următoarele luni, mă refer de exemplu la construcţii, infrastructură mare, care este puternic susţinut de fonduri din PNRR sau la energie regenerabilă, de asemenea susţinută în PNRR”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului: