Ramona Ivan, CEC Bank: IMM Plus va aduce marje predefinite pentru sistemul bancar. Ne aşteptăm la o avalanşă de proiecte când va începe

Autor: Alex Ciutacu 20.03.2024

Programul IMM Plus, prelungirea IMM Invest Plus, va veni cu marje predefinite pentru sistemul bancar, ceea ce îi va creşte atractivitatea în faţa potenţialilor beneficiari, a explicat Ramona Ivan, directoarea Direcţiei Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale din cadrul CEC Bank, prezentă la conferinţa ZF Investiţi în România, organizată miercuri la Timişoara alături de CEC Bank.

„IMM Plus va aduce un element de noutate şi de atractivitate, dacă mai era nevoie, că programele au mers foarte bine. Cu alte cuvinte, vor fi marje predefinite pentru sistemul bancar şi de fapt pentru cei care vor accesa, adică o să vorbim de marje de 1,5 la creditul de investiţii şi puţin mai mult de atât la linia de credit”.

Schema de ajutor de stat are un buget de 12,5 miliarde de lei şi ar trebui să sprijine 11.500 de companii.

„IMM Plus este pe ultima sută de metri, s-a publicat în Monitorul Oficial noul cadru aprobat până la 30 iunie. Normele de aplicare tocmai au fost definitivate astăzi de către sistemul bancar cu fondurile de garantare şi ne aşteptăm ca în câteva zile să fie gata. Se mai aşteaptă doar un acord formal al Comisiei Europene, informal înţelegem de la oficialii români că există deja”.

Interesul companiilor din România s-a dovedit a fi unul ridicat pentru fiecare iteraţie a programelor IMM Invest, iar băncile se aşteaptă acum la o avalanşă de proiecte.

„Fiind şi o perioadă scurtă în care va funcţiona, chiar dacă sunt nişte miliarde bune şi toate fondurile de garantare o să fie implicate, vă sfătuiesc pe cei care aveţi astfel de proiecte să le cam faceţi destul de repede pentru că atunci când o să pornească estimăm că o să fie o avalanşă de proiecte şi poate o lună în care să funcţioneze o să fie insuficient”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului: