Piaţa asigurărilor. În plină plafonare, rata combinată a daunei la RCA a coborât sub 100% după 9 luni/2023, în timp ce pe Casco nivelul a scăzut cu 7 pp, la 104,6%, dar cât de bine este reflectată realitatea dacă daunele City Insurance şi Euroins din ograda FGA nu sunt incluse?

Autor: Mircea Nica 23.03.2024

Dacă rata daunei şi cea a cheltuielilor adunate, respectiv rata combinată a daunei este de peste 100%, înseamnă că societăţile de asigurări trebuie să vină cu venituri suplimentare pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Rata combinată a daunei, un indicator pentru clasele de asigurări generale, care atunci când este supraunitară indică pierderi pentru respectivele segmente de business, a ajuns la 97,7% în cazul asigurărilor RCA şi la 104,6% în cazul asigurărilor Casco, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din primele nouă luni din 2023.

Indicatorul denumit rata combinată a daunei este alcătuită din rata daunei şi rata cheltuielilor. Rata daunei reprezintă raportul dintre plăţile de despăgubiri şi încasările din primele de asigurare. Prin urmare, dacă rata daunei şi cea a cheltuielilor adunate, respectiv rata combinată a daunei este de peste 100%, înseamnă că societăţile de asigurări trebuie să vină cu fonduri suplimentare pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Deşi situaţia celor două segmente de asigurări auto, respectiv Casco şi RCA a fost aceea de a avea un nivel al ratei daunei combinate de peste 100%, semnele indică o revenire, cel puţin în cazul RCA spre o rată a daunei combinată sub 100%. Pe segmentul Casco, deşi rămâne în continuare peste 100%, se observă o diminuare coinsiderabilă în primele nouă luni din 2023, faţă de 9 luni/2022.

Pe de altă parte, daunele înregistrate de FGA în contul falimentelor City Insurance şi Euroins nu au fost incluse, ceea ce înseamnă că cel mai probabil va avea loc o nouă ajustare. Având în vedere că frecvenţa daunei la nivelul pieţei RCA va creşte automat şi rata combinată ar mai putea urca.