Elveţienii de la Holcim transformă producţia de ciment la standardele de sustenabilitate şi vrea să aducă noile „reţete” şi în România

Autor: Alina-Elena Vasiliu 22.03.2024

♦ Argila calcinată este o pudră minerală obţinută prin calcinarea argilelor naturale la temperatură scăzută, acţionând ca un înlocuitor al clincherului în cimentul final. Efectul este generarea unei cantităţi cu circa 50% mai mici de CO2 decât în cazul producţiei cimentului clasic. Strategia este parte a planului de decarbonizare a construcţiilor, o tendinţă la nivel global.



Producătorul elveţian de ciment Holcim, care a deschis anul trecut în Franţa prima sa fabrică de ciment argilos calcinat, spune că are în plan să multiplice numărul acestor unităţi de producţie şi în alte ţări europene, printre care şi România.

„Deschiderea primei linii de producţie a cimentului argilos calcinat în Europa este o piatră de hotar în decarbonizarea clădirilor. Ne propunem să extindem fabricarea acestui tip de produs şi în Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, România, Spania şi Elveţia”, se arată în cel mai recent raport publicat de Holcim, aferent activităţii din 2023.

Argila calcinată este o pudră minerală obţinută prin calcinarea argilelor naturale la temperatură scăzută, acţionând ca un înlocuitor al clincherului în cimentul final. Efectul este generarea unei cantităţi cu circa 50% mai mici de CO2 decât în cazul producţiei cimentului clasic. Strategia este parte a planului de decarbonizare a construcţiilor, o tendinţă la nivel global.