Best of ZF Power Summit 2024. Rodica Suciu, DEER: Necesarul de investiţii la nivel naţional în reţelele de distribuţie a energiei este de 15 miliarde de euro la acest moment în contextul în care 80% din infrastructură este mai veche de 20 de ani, faţă de o medie europeană de 60%

Autor: Roxana Petrescu 26.03.2024

  Avem acum 45.000 de prosumatori şi estimăm ca anul acesta să mai adăugăm 35.000. Tendinţa este uriaşă Astfel, provocarea majoră este de a realiza aceste investiţii, dar cu impact cât mai mic asupra facturilor plătite de consumatorul de energie, a spus Mihaela Rodica Suciu, director general al DEER (Distribuţie Energie Electrică România), în cadrul ZF Power Summit 2024, eveniment care a avut loc în perioada 27-29 februarie, în Bucureşti.

DEER este cel mai mare operator de distribuţie din ţară, asigurând servi­ciul de distribuţie a energiei electrice pentru aproape 4 milioane de clienţi în 18 judeţe ale României. Compania ges­tionează peste 200.000 km de reţele electrice, circa 450 de staţii de transformare de înaltă şi medie tensiune şi peste 30.000 de posturi de transformare. Peste 80% din reţelele electrice au fost puse în funcţiune înainte de anul 2000.

„Cred că ultimii trei ani au fost cei mai provocatori pentru industria ener­getică. Am avut parte de o criză per­fec­tă, de criză sanitară, economică, ener­getică şi geopolitică“, a spus Mi­haela Rodica Suciu, director general al DEER (Distribuţie Energie Elec­trică România) în cadrul ZF Power Summit 2024. Pentru operatorii de re­ţele de distribuţie a energiei, tranziţia energetică este provocare majoră pen­tru că prespune un model de piaţă nou faţă de felul în care a fost proiectată infrastructura, iar cel mai disruptiv e­le­ment este chiar ascensiunea prosu­matorilor.