ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Dragoş Diaconu, CEO, Arctic Stream: Ne uităm cu optimism la 2024. Potenţialele riscuri, dinspre variaţiile dolarului, război şi transporturi

Autor: Eduard Ivanovici 10.04.2024

Contractele semnate anul trecut, reflectate în rezultatele din primul trimestru Acţiunile, creştere de 6,5% la BVB de la începutul anului.

Integratorul de infrastructură şi securitate IT Arctic Stream (simbol bursier AST) priveşte cu optimism activitatea de anul acesta, atât prin prisma oportunităţilor oferite de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât şi prin proiectele de securitate cibernetică şi cloud, afirmă Dragoş Diaconu, CEO şi acţionar majoritar, cu 67,6% din capitalul social al grupului.

„Deocamdată numerele pentru T1 nu sunt oficial încheiate şi nu aş putea da în momentul acesta cifre exacte, dar pot spune cu siguranţă că privim 2024 cu optimism“, spune Dragoş Diaconu.

„Începutul de an a fost bun; întotdeauna, începutul de an este puţin mai dificil pentru că se concretizează bugetele clienţilor pentru anul în curs. Nu este cea mai activă perioadă, cel puţin în industria noastră.“

Directorul general al companiei listate pe piaţa AeRO a Bursei de Valori a fost prezent la ediţia din 9 aprilie a ZF Deschiderea de Astăzi. Emisiunea poate fi urmărită de luni până vineri, de la 09:30, pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar. Podcastul este transmis pe platforma Spotify.

„Am avut anul trecut mai multe contracte-cadru semnificative prin care, deşi nu există o obligaţie a clientului de a îndeplini valoarea totală a contractului, noi vedem că aceste contracte au potenţial şi ele deja şi-au arătat rezultatele în primele trei luni ale anului”, continuă CEO-ul.

Arctic Stream are o valoare de piaţă de 130 de milioane de lei, după ce acţiunile AST s-au apreciat cu 6,5% de la începutul anului şi cu 28% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 3,6 milioane, respectiv 11,5 milioane de lei. În acest perioade, indicele consultativ BETAeRO afişează creşteri de 9,7%, respectiv 21%, potrivit BVB.

De unde pot veni riscurile în perioada următoare?

„Variaţiile puternice ale dolarului ar putea să ne dea peste cap proiectele aflate în desfăşurare. De asemenea, am văzut că războiul generează, din păcate, probleme în transport şi logistică. Ne-am mai lovit de aceste probleme în trecut în altă zonă a lumii, dar nu excludem ca acest lucru să genereze întârzieri în livrarea echipamentelor.”

Compania a înregistrat anul trecut un profit de 9,15 milioane de lei, în creştere cu 35% prin raport cu 2022, şi venituri de 126 de milioane, plus 54% an/an. Profitul operaţional (EBIT) a urcat cu 38% la 10,6 milioane de lei. De-a lungul anului trecut, Arctic Stream a semnat cinci contracte semnificative, cu o valoare a fiecăruia de cel puţin 10% din cifra de afaceri din 2022.

„Criza semiconductorilor este aproape de sfârşit şi să nu cumva să intrăm într-o criză a transporturilor. Şi acest lucru poate să ducă la devierea proiectelor în termeni de execuţie şi aspecte financiare. Dar vedem mai mult optimism şi mai multe oportunităţi decât bariere”, adaugă Dragoş Diaconu.