ZF Deschiderea de astăzi la Bursă. Lucian Isac, CEO, Estinvest: Preţurile acţiunilor au rămas în urmă faţă de evoluţia preţurilor bunurilor de larg consum. Inflaţia poate fi triggerul pentru cei care investesc în societăţi serioase

Autor: Eduard Ivanovici 11.04.2024

♦ „Atunci, evoluţia n-are cum să fie decât una ascendentă, cu marele disclaimer că pe bursă vin şi momente de corecţie“ ♦ Indicele BET este pe plus cu aproape 50% din toamna lui 2022.

Având în vedere că România continuă să aibă cea mai ridicată inflaţie din Europa, după ce rata medie a modificării preţurilor de consum a ajuns la nivel local la peste 10% în 2023 faţă de anul precedent, iar Bursa de Valori Bucureşti se află pe un trend ascen­dent încă de la finele lui 2022, se poate ob­serva o relaţie clară între evoluţia preţu­rilor acţiunilor listate şi dinamica inflaţiei, spune Lucian Isac, director general, Estinvest, invitat la ZF Deschiderea de Astăzi.

„Evoluţia (bursei – n.r.) este influenţată şi de inflaţie, însă nu neapărat în sens negativ. Toată lumea spune că, fiind inflaţie, dobânda este sus, iar investiţiile în piaţă sunt puse pe planul doi. Astfel că toată lumea se uită spre investiţii sigure, gen titluri de stat. S-ar putea să fie însă inflaţia în care preţurile acţiunilor, în general, au rămas în urmă faţă de evoluţia preţului bunurilor de larg consum“, afirmă Lucian Isac.

Analiştii estimează că Banca Naţională a României va începe ciclul de reducere a ratei dobânzii de referinţă din a doua parte a anului, trend ce ar putea fi setat iniţial de Rezerva Federală din Statele Unite (Fed) şi Banca Centrală Europeană (BCE).

Din acest punct de vedere, atenţia investitorilor s-ar îndrepta către societăţile care ar beneficia de relaxarea politicilor monetare, ţinând cont de costul mai mic de finanţare.

„Să ne amintim cât a fost un pachet de ţigări acum 5-10 ani şi cât este acum. Sau la un top de hârtie, care acum este 20 de lei, iar acum 3 ani era 9-10 lei. Dacă ar fi să comparăm la nivelul acesta, s-ar putea ca, pe termen lung, inflaţia să fie triggerul pentru cei care investesc în societăţi serioase. Atunci, evoluţia n-are cum să fie decât una ascendentă, cu marele disclaimer că pe bursă vin şi momente de corecţie“, continuă reprezentantul Estinvest.

CEO-ul casei de brokeraj consideră că piaţa românească de capital se află într-o zodie bună din punct de vedere al evoluţiei structurale a Bursei, deci dincolo de dinamicile individuale ale acţiunilor. Spre exemplu, din toamna lui 2022, când indicele BET afişa circa 12.000 de puncte, benchmark-ul s-a apreciat cu aproximativ 45%, apropiindu-se acum de 17.300 de puncte, arată datele BVB.

„Cred că am ieşit din adolescenţă, ca piaţă, şi facem primii paşi spre maturitate. Ne-am dovedit anul trecut viabilitatea prin oferta imensă a Hidroelectrica. Sper ca anul acesta să fie funcţională Contrapartea Centrală, iar atunci piaţa va fi în alt stadiu de dezvoltare.“